Timlön används ofta som ett mer precist mått än månadslön på hur mycket man tjänar, då det kan variera hur många timmar man faktiskt arbetar per månad. Att räkna ut timlön kan därför vara användbart i många situationer för att avgöra om en lön är bra eller om man kanske borde höja sin lön.
Den genomsnittliga timlönen i Sverige är ca 199 kronor brutto (baserat på medianlönen och heltidsarbete) och 154 kronor netto. För att veta din timlön från månadslön kan du räkna ut den med formler här nedanför:
Hur räknar man ut timlön?
Man kan räkna ut sin timlön från sin månadslön genom att ta månadslönen delat med antalet timmar man arbetar. Det genomsnittliga antalet arbetstimmar per månad i Sverige är 167 för heltidsarbete, och tjänar man då exempelvis 33 200 kronor i månaden får man en timlön på 33 200/167 = 199 kronor.
Man kan även använda en kalkylator för att på ett smidigt sätt direkt få fram timlönen, både bruttolön och nettolön.
Vad menas med brutto- och nettolön?
Bruttolön och nettolön är två olika begrepp som ofta används när man pratar både månadslön och timlön.
Bruttolön är den totala lönen som en anställd tjänar innan några avdrag görs, vilket inkluderar alla inkomster som betalas till en anställd, alltså grundlön, eventuella tillägg, bonusar och förmåner. Bruttolönen är den summa pengar som arbetsgivaren och den anställde kommer överens om i anställningsavtalet eller arbetskontraktet och är ofta den lön man pratar om när man pratar om hur mycket man tjänar.
Nettolön är helt enkelt den faktiska summan pengar som en anställd får utbetalad efter att olika skatter och andra avdrag har gjorts från bruttolönen. Nettolönen är den summa pengar som återstår efter att inkomstskatt, sociala avgifter och eventuella andra avdrag har dragits av från bruttolönen.
Skillnaden mellan bruttolön och nettolön beror på hur mycket skatt man betalar på lönen, och eftersom olika kommuner har olika skattesatser kan nettolönen variera.