Volvo lön

Volvo lön – Såhär mycket tjänar anställda på Volvo

Volvo är Sveriges största arbetsgivare med drygt 40 000 anställda i Sverige exklusive bemanning. Med så många anställda är det stort intresse kring lönenivåerna. På grund att Volvo är ett stort företag är det svårt att sammanställa generella löner och därför har vi valt att exkludera chefspositioner när vi räknar på genomsnittliga löner och endast fokusera på ”vanliga” anställda, som exempelvis står på bandet i Volvos fabrik.

Vad tjänar man på Volvo?

På Volvo tjänar man i genomsnitt 31 100 kronor innan skatt och drygt 24 200 kronor efter skatt i månaden. Timlönen på Volvo är ca 186 kr innan skatt och 145 kr efter skatt. Löner varierar dock kraftigt inom företaget, främst beroende på arbetsroll och anställningstyp.

Är man anställd via bemanning på Volvo, exempelvis via Lernia, är lönen generellt sett något högre än löne för de fastanställda på Volvo.

Löneskillnader per ålder

ÅlderLön
18-24 år28 600 kr
25-34 år31 200 kr
35-44 år31 900 kr
45-54 år31 300 kr
55-64 år30 900 kr
Genomsnittliga löner för olika åldersgrupper på Volvo.

Som tabellen visar är löneskillnaderna mellan könen relativt liten. 18-24 åringar tjänar minst och 35-44 åringar tjänar mest. Den totala löneökningen är ca 11,5%, vilket är en liten löneökning jämfört med många andra yrken. Detta betyder att anställda på Volvo har snarlika löner trots ålder, vilket är rimligt då arbetsuppgifterna som bilmontör inte kräver särskilt mycket erfarenhet eller utbildning.

Löneskillnader mellan könen

Kvinnor tjänar i snitt 28 800 kronor medan män tjänar 31 400 kronor, vilket är ca 9% mer.

Hur kan man höja sin lön på Volvo?

Är man missnöjd med sin lön eller vill tjäna mer pengar kan man öka sin lön relativt enkelt på Volvo genom att göra något av följande.

  • Vidareutbilda sig: Volvo erbjuder ofta interna utbildningar till sina anställda där man kan lära sig nya arbetsområden och ta på sig större ansvar. Genom att byta arbetsroll till exempelvis gruppledare kan man generellt sett öka sin lön relativt mycket.
  • Arbeta obekväma tider: Volvo erbjuder ob-tillägg för de som arbetar obekväma tider, exempelvis natt eller helg. Genom att byta schema eller ta fler pass och arbeta under obekväma tider kan man ofta öka sin lön markant.

Källor: SCB

Notera att lönerna gäller för yrket bilmontörer (statistik tagen från SCB) och är därför inte helt i linje med löner på Volvo.

Du kanske också är intresserad av: Hur mycket tjänar man på Ica?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

🔔 Chef, kollega eller vän?

Rulla till toppen