Ingångslön polis

Polis ingångslön – vad tjänar en nyexaminerad polis?

Polisers löner är i ständig debatt och på senare tid har polismyndigheten och polisförbundet meddelat att ingångslönerna och även ob-ersättningen för poliser kommer att höjas. På grund av att lönerna höjs är många intresserade av vad man egentligen kommer att tjäna som nyexaminerad polis. De nya polislönerna ska vi därför gå igenom i den här artikeln.

För att bli polis genomgår man en 2,5 år lång heltidsutbildning på högskola som man sedan avslutar med 6 månaders betald aspirantutbildning. Ingångslönen ser på grund av aspirantutbildningen något annorlunda ut än de flesta andra yrken i och med att man får lön som aspirant. Ingångslönen brukar dock räknas som den lön man får efter aspirantlönen, alltså från första dagen man arbetar som färdigutbildad polis.

Lönen under aspirantutbildningen ligger på 15 000 kronor. Poliser har haft samma aspirantlön de senaste 20 åren, vilket gör att många ifrågasätter lönen med tanke på inflationen. Bara genom inflation borde aspirantlönen idag ligga på minst 22 000 kronor.

Efter aspirantlönen får poliser sin ingångslön. Här nedanför går vi igenom hur mycket poliser har i ingångslön och hur löneutvecklingen ser ut inom yrket.

Polis ingångslön

Poliser tjänar i genomsnitt 38 800 kronor, vilket är en relativt bra lön sett till yrken med liknande utbildningslängd, men hur ser det ut med ingångslönen för poliser?

Ingångslönen för poliser är minst 31 000 kronor innan skatt och ca 24 000 kronor efter skatt från och med 2024 vilket är en löneökning med ca 15% jämfört med föregående nivåer. Nyexaminerade poliser har dock olika ingångslön beroende på arbetsplats, arbetsroll, område och erfarenhet.

Timlönen för nyexaminerade poliser ligger på 185 kronor innan skatt och 144 kronor efter skatt. Polisers ingångslön är ca 7% lägre än medianlönen i Sverige, men polislönen går snabbt om den svenska medianlönen efter några år i yrket genom den naturliga löneutvecklingen.

Löneutveckling efter ingångslön

Liksom de allra flesta yrken ökar polisers lönen med åldern efter att få en relativt låg ingångslön.

ÅlderLön
18-24 år26 500 kr
25-34 år33 100 kr
35-44 år38 900 kr
45-54 år43 100 kr
55-64 år45 800 kr
65-66 år45 800 kr
Polis lön per åldersgrupp.

Ingångslönen för poliser i åldrarna 18-24 år är i genomsnitt 26 500 kronor fram till 2024 då de ska höjas. Som tabellen visar ökar lönen för poliser relativt kraftigt under karriären, och toppar på 45 800 kronor. Som störst är löneökningen för yngre poliser i början av yrkeslivet. De första tio åren kan en polis förvänta sig en löneökning på åtminstone 25% från ingångslönen. Totalt är den genomsnittliga löneökningen för poliser drygt 72%, vilket är relativt mycket jämfört med många andra yrken.

Polis ingångslön löneutveckling

Vad kan man göra för att höja sin lön som nyexaminerad polis?

Med en relativt låg ingångslön sett till löneutvecklingen inom yrket är det inte konstigt att man som polis vill påverka och öka sin lön. Det finns en del saker man själv kan göra för att öka sin lön inom polisen:

  • Vidareutbilda sig inom polisyrket: Att vidareutbilda sig kan öppna nya dörrar som ger mer ansvar och högre lön. Exempel på specialutbildningar som kan ge högre lön är sjöpolis eller kriminaltekniker. Man kan även klättra och exempelvis bli polischef som ger bättre betalt. Generellt sett får man högre lön inom polisen om man har en specialutbildning som få har eller om man tar mer ansvar, precis som det är i många andra yrken.
  • Utnyttja ob-ersättning: Som polis får man ob-ersättning när man arbetar obekväma tider och genom att arbeta under dessa tider kan man höja sin lön markant. Det gäller att välja ett upplägg och schema som innehåller mycket ob-tider, exempelvis nattpass.

Källor:

2 reaktioner på ”Polis ingångslön – vad tjänar en nyexaminerad polis?”

  1. ingångslönen för poliser är inte 31000 kr. Ingångslönen är 27500kr för en nyutbildad polis. oavsett ålder. Min källa är att jag är en nyutbildad polis och jag har samtalat med nuutbildade poliser i åldrar från 23 till 45.

    1. Hej! ”Ingångslönen för polisen ska höjas till minst 31 000 kronor till år 2024. Dessutom dubbleras ob-ersättningen i två steg under kommande år. Det meddelade Polismyndigheten och Polisförbundet på en pressträff 13 juni 2022.”
      Ingångslönen på 31 000 kronor gäller från 2024 och är alltså inte aktuell just nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

🔔 Chef, kollega eller vän?

Rulla till toppen