Allsvenskan fotboll

Löner i allsvenskan – Snittlön och de bäst betalda spelarna i svensk fotboll

Intresset för fotboll i Sverige ökar ständigt, och så gör även lönerna. Med ett stort publikintresse är det inte konstigt att många undrar vad fotbollsspelare tjänar och vilka som tjänar mest.

I den här artikeln går vi igenom snittlönen för allsvenskan och listar även de tio bäst betalda spelarna.

Snittlön allsvenskan

Snittlöner i allsvenskan har under senare år utvecklats positivt i takt med att publik- och sponsorintresset har ökat. Hur mycket en spelare tjänar i allsvenskan är givetvis högst individuellt men vi har tagit fram ett genomsnitt baserat på taxeringskalendern.

Snittlönen i allsvenskan är 95 000 kronor i månaden, vilket innebär en lön på 1 140 000 kronor om året. Löner i allsvenskan varierar dock kraftigt mellan olika spelare och klubbar. De klubbar som betalar bäst är Malmö FF och Hammarby IF med snittlöner omkring 160 000 kronor i månaden.

Jämför man snittlönen i allsvenskan med snittlönen i SHL, svenska hockeyligan ligger fotbollen dock i underkant. Spelare i SHL tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden, alltså drygt 27% mer. Detsamma gäller om man jämför svensk fotboll med europeisk fotboll. Lönerna i europeiska klubbar är vanligtvis mycket högre än allsvenska löner vilket dels beror på större publiksiffror men även på grund av att det inte är lagligt att köpa loss och ”äga” spelare privat i Sverige.

Bäst betalda – dessa spelare tjänar mest i allsvenskan

Vilka är egentligen de bäst betalda spelarna i allsvenskan? Vi har svaret här nedanför:

1. Abbe Khalili – Hammarby

Svenska mittfältaren Abdulrahman ”Abbe” Khalili platsar med sin prestationer i Hammarby och tidigare klubbar in på topplatsen över bäst betalda i allsvenskan. Abbe Khalil tjänar ca 220 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 2,64 miljoner kronor och är därmed den bäst betalda spelaren i allsvenskan.

2. Sören Rieks – Malmö FF

Sören (egentligen Søren) Rieks är en dansk mittfältare aktiv i Malmö FF, tidigare IFK Göteborg. Sören Rieks tjänar ca 207 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 2,48 miljoner kronor och är därmed den näst bäst betalda spelaren i allsvenskan.

3. Astrit Selmani – Hammarby

Den Svensk-kosovanske anfallaren Astrit Selmani har genom sina prestationer i Varbergs BoIS och Hammarby klättrat upp långt på lönelistan. Astrit Selmani tjänar ca 202 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 2,42 miljoner kronor och är därmed den tredje bäst betalda spelaren i allsvenskan.

4. Peter Gwargis – Malmö FF

Den unga jönköpingsbon Peter Gwargis har trots problem med skador kommit att bli en storspelare i allsvensk fotboll. Peter Gwargis tjänar ca 195 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 2,34 miljoner kronor och är därmed den fjärde bäst betalda spelaren i allsvenskan.

5. Lasse Nielsen – Malmö FF

Danske mittbacken Lasse Nielsen har länge spelat för Malmö FF och har där klättrat i karriären, både vad gäller prestationer och lön. Lasse Nielsen tjänar ca 182 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 2,18 miljoner kronor och är därmed den femte bäst betalda spelaren i allsvenskan.

6. Leo Väisänen – Elfsborg

Finske mittbacken Leo Väisänen spelar för Elfsborg och det finska landslaget. Leo Väisänen tjänar ca 166 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 1,99 miljoner kronor och är därmed den sjätte bäst betalda spelaren i allsvenskan.

7. Gustav Ludwigson – Hammarby

Svenske anfallaren Gustav Ludwigson spelar numera för det sydkoreanska laget Ulsan Hyundai, men var under sin tid i Hammarby en de högst betalda i allsvenskan. Gustav Ludwigson tjänar ca 161 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 1,93 miljoner kronor och är därmed den sjunde bäst betalda spelaren i allsvenskan.

8. Simon Thern – IFK Göteborg

Offensiva mittfältaren Simon Thern från Värnamo är son till före detta landslagspelaren Jonas Thern och har kommit att bli en betydelsefull spelare i allsvensk fotboll. Simon Thern tjänar ca 160 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 1,92 miljoner kronor och är därmed den åttonde bäst betalda spelaren i allsvenskan.

9. Adi Nalic – Malmö FF

Svensk-bosniska offensiva mittfältaren/anfallaren Adi Nalic spelar sedan 2023 för Hammarby, men var även under sina år i Malmö FF en av allsvenskans bäst betalda. Adi Nalic tjänar ca 145 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 1,74 miljoner kronor och är därmed den nionde bäst betalda spelaren i allsvenskan.

10. Johan Dahlin – Malmö FF

Johan Dahlin är den enda målvakten som platsar in på topp-10 listan över bäst betalda spelare i allsvenskan. Johan Dahlin tjänar ca 142 000 kronor i månaden och har en årslön på ca 1,70 miljoner kronor och är därmed den tionde bäst betalda spelaren i allsvenskan.

OBS: Det kan hända att spelare byter klubbar och får andra löner. Lönerna gäller för säsongen 2021-2022.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

🔔 Chef, kollega eller vän?

Rulla till toppen